Długie przechowywanie żywności

Mrożenie jest od lat bezwzględnie najlepszym sposobem na utrwalenie żywności. Bez wątpienia funkcjonuje wiele metod, dzięki którym możemy przechowywać żywność na dłużej, ale żadna nie jest tak skuteczna, jak mrożenie żywności. W dawnych czasach żywność przede wszystkim suszono.

Suszenie w słońcu sprawiało, że produkty spożywcze pozbywały się wody, a przez to zahamowane były wszelkie procesy psucia się tych produktów spożywczych. W przyszłości stosowano solenie a także naturalne zamrażanie w takich warunkach, na jakie umożliwiała niska temperatura. Wynalazek zamrażarek prawił, że przechowywanie żywności stało się jednak o wiele bardziej intuicyjne. W tym momencie możemy przechowywać produkty spożywcze dosłownie przez czas kilku miesięcy albo nawet rok bez obawy o to, że się zepsują lub ich jakość drastycznie się pogorszy. Szokowe mrożenie jest jedną z najnowocześniejszych metod mrożenia i wykorzystuje się ją w zakładach przetwórstwa spożywczego. Forma ta daje możliwość bardzo szybkie zamrożenie towarów spożywczych, czyli poddanie ich szokowej temperaturze, co powoduje, że czas niezbędny na zamrożenie ulega znacznemu skróceniu, co dodatkowo ogranicza się koszty mrożenia. Szokowo mrożone produkty wolniej się psują. W wysokiej temperaturze psucie żywności zachodzi szybko, a im temperatura jest niższa, tym bardziej ten proces zostaje spowolniony. Aktualnie zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w przetwórstwie wykorzystuje się też szokowe schładzanie, a lodówki i zamrażarki odgrywają niewiarygodnie ważną funkcję i w tym momencie nawet nie wyobrażamy sobie życia bez takowych urządzeń.

Źródło informacji: szokowe schładzanie.

Dodaj komentarz