Dobre pączki
Gdy zbliża się tłusty czwartek, kilka pań, które doceniają i potrafią piec, zaczyna myśleć o tym, jakie pączki upieką. Kilka z nich decyduje się na takie tradycyjne z marmoladą. Te zwykle są najbardziej popularne. Są jednakże i takie kucharki, które umieją zrobić pączki z kremem czekoladowym czy budyniowym.
Takie pączki na tłusty czwartek najczęściej piecze się bez niczego i dopiero szprycuje po upieczeniu. Dzięki temu wyrastają one na bardziej puszyste i są większe. Podobnie nadziewa się pączki w cukierniach. Tam również nie nadziewa się ichniejszym przed pieczeniem, ale w każdej sytuacji po.
Domowe pączki w każdej sytuacji smakują przeciwnie niż te kupione z w sklepie. Do takich nigdy nie dostaje się żadnych spulchniaczy czy sztucznych dodatków, które wpływają na smak i wygląd pączka. Domowe pączki na tłusty czwartek robi się z mleka, mąki, jajek i drożdży. W odpowiednich proporcjach niewątpliwie. Smaży się je w głębokim tłuszczu. Zwykle smażenie takie nie trwa długo. Tym bardziej, jeżeli już tłuszcz jest solidnie rozgrzany. W pewnych przypadkach potrzeba chwili, ażeby pączki się upiekły. Przygotowanie cista i formowanie pączków trwa zdecydowanie dłużej niż ichniejszym pieczenie. Ale ci, którzy doceniają te wypiek i potrafią go przygotować własnymi siłami, nie żałują czasu, który na takie prace muszą przeznaczyć. Wychodzą oni z założenia, że jeżeli pączek posiada swoje święto, to oni nie mogą uczcić go przeciwnie niż poprzez upieczenie domowych pączków i zjedzenie jednego z nich. Co najmniej jednego. Są i takie osoby, które w tłusty czwartek zjadają wręcz kilka czy kilkanaście pączków.
Zobacz również: Pączki na tłusty czwartek.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.